האביב בפתח והקיץ בעקבותיו ועוד מעט תזרח השמש הלוהטת על ראשינו. אי לכך החלטתי להקדיש מספר מאמרים על השמש הישראלית, סוגי הקרינה, על הנזקים, ההשפעות המועילות, מקדמי הגנה, קרם שיזוף וקרם לאחר חשיפה לשמש.
המאמר הראשון בסדרה מוקדש לקרינה האולטרה סגולית:
רמת קרינה נמדדת באורך גלים (כמו גלי רדיו) מייצרי הקרמים והמדענים למיניהם רגילים לסווג את סוגי הקרינה בשלושה קבוצות עיקריות:
UVA אורך גל 315-318 נאומטר
UVBאורך גל 280-315 נאומטר
UVC אורך גל 10-280 נאומטר
ככל שהגלים קצרים יותר הם גם מסוכנים יותר כך קרינה UVC היא המסכונת ביותר. השמש פולטת גלים באורכים שונים אולם שכבת האוזון מונעת מ99 אחוז מהקרינה לחדור לכדור הארץ. אי לכך מרבית הקרינה שמגיעה לכדור הארץ היא קרינה UVA המסוכנת פחות, כמות קטנה פי מאה של קרני UVB עוברת את שכבת האוזון ורק כמות אפסית של קרינה UVC מצליחה לחדור.
הסיכונים שבכל קבוצה:
קרינה UVA: חודרת מעבר לשכבות העור ומגיעה לאיזורים רגישים. כשהיא חודרת בתוך העור היא שורפת את הקולג'ן ובמקום שהיה בו קולג'ן נוצר חור, לחורים הללו אנו קוראים קמטים... הקולג'ן אינו מתחדש וקמט שנוצר נשאר לעד. ניתן לשים קרם קולג'ן או לעשות זריקות קולג'ן אך אלא שלא כמו הקולג'ן הטבעי אינם מתחברים יפה עם העור ונמוגים עם הזמן... כך שהפתרון למי שלא רוצה קמטים, היא לפני הכל להימנע מחשיפה מיותרת לשמש. כמו כן חשיפה מוגברת לקרינה זו (מיטות שיזוף וכד') עלולה לגרום לסרטן העור.
קרינה UVB: מסוכנת לעיניים ועשויה לגרום לדלקות עיניים, גורמת לסרטן עור. כתוב שלעתיד לבוא מוציא הקב"ה חמה מנרתיקה צדיקים מתרפאין ממנה ורשעים נכווים בה, ובכן: למרות שקרינת UVB יכולה לגרום לסרטן עור, היא גם אחראית על ייצור של ויטמין D בגוף: כשקרינה UVB פוגעת בעור היא הופכת את הכולסטרול שבעור לויטמין D. משתמשים בקרינה זו בתדרים מאוד מסוימים לריפוי מחלות עור מגוונת ו..כן! גם לריפוי סרטני עור מסוימים...
קרינה UVC: הורגת כל תא חי כולל חיידקים ווירוסים תוך כמה שניות. חשיפה של כמה שניות לקרינה זו גורמת לעיוורון! אולם משתשמשים בה במתקנים לטיהור מים, חדרי ניתוח אריזת מזון ועוד.
חשוב לזכור כי קרינת UV מכל סוג שהוא, בעוצמה חזקה גורמת לסוגים מסוימים של סרטן עור.
על מנת להשמר מקרינות מסוכנות אלו אנו משתשמים בקרם הגנה. קרם הגנה הוא קרם המכיל חומרים המסננים את קרינת ה UV המזיקה. חשוב שקרם הגנה יספק הגנה מפני קרני UVA (שכאמור גורמים להזדקנות העור) אבל להגנה אופטימלית חשוב שגם יגנו מפני קרני UVB שכאמור מגדילים את הסיכויים לחלות בסרטן. לקרני UVC אין כאן חשיבות מפני שהם כמעט ולא חודרים (בינתיים) את שכבת האוזון.
ישנם שני סוגי מסנני קרינה:
מסנן כימי: עשוי מחמרים כימיים (oxybenzone) הסופגים את הקרינה (ובכך מונעים ממנה להיכנס לעור).
מסנן מינרלי: עשוי מינרלים (talc, kaolin, zinc oxyde, titan dioxide) המשקפים את אור השמש (ובכך מעבירים את הקרינה הלאה מחוץ לגוף).
הפילטר המינרלי היות והוא מיוצר מחמרים טבעיים הוא היפואלרגני וידידותי לסביבה. החיסרון שלו הוא, שהוא משאיר שכבה לבנה ושמנונית של קרם, ומרח בצורה לא אחידה, וזה לא ממש מומלץ בתור בסיס לאיפור.
הפילטר הכימי הוא קל יותר לשימוש: ניתן להתאפר מעליו ללא שום בעיה והוא נמרח יפה יחסית, אולם הוא מזהם מאוד את הסביבה : הוא הורג דגים, קוטל צמחי ים ולא ניתן לסינון במטהרי מים סטנדרטים, כך שאם אתן מתכננות ללכת לים, תעשו טובה, תחשבו על הדגים לפני שאתן בוחרות קרם הגנה! כמו כן הוא מסוכן לבליעה (כן גם לבני אדם!), ויכול לגרום לאלרגיות לבעלי עור רגיש, הרבה נשים חושבות שיש להן גירוי כתוצאה מחשיפה לשמש בעוד שהגירוי נוצר בעצם מקרם ההגנה עצמו.....
בעבר היו קרמים עם מסנן כימי או קרמים עם מסנן מינרלי. אבל היות ולא קל לבחור בין שני סוגי המסננים מצאו החברות לייצור קרם הגנה פיתרון נחמד: לשים את שני סוגי המסננים בקרם אחד לכל אלו שלא תדענה מה לבחור... אפשר לחשוב שפטרו לנו את הבעיה...
זהו זה, עד כאן להיום, אני מקווה שלא העמסתי מדי הרבה חומר בבת אחת נושא המאמר הבא הוא מקדם הגנה (SPF ) אז שיהיה לכן יום נעים בינתיים...
תגובות
הוסף רשומת תגובה